Vakantie in Valle Maira Italie

  • door

De eerste week van de vakantie brachten we door in Lucarno, de tweede in Piemonte en de derde week? Daarvoor reisden we verder naar het Zuiden. De eindbestemming was Marmora in het Maira-dal. Zelden gaan we vaker dan een keer naar hetzelfde vakantieadres. Maar voor Sagna Rotonda in Valle Maira maken we graag een uitzondering. Het is de rustigste plek die we kennen. Je hoort hier af en toe een koeiebel, er vliegt eens een vogel langs en in de verte is een kudde schapen en geiten die een paar keer per dag de berg op lopen met hun herder. En geen 4G, ook fijn.

Ecologisch vakantievieren in valle maira

Valle Maira is een dal ten westen van de Italiaanse stad Cuneo. Het is een rustig dal, met ‘maar’ 1000 toeristische overnachtingsplekken. De bergen zijn er hoog, op sommige plekken ruim 2000 meter en ruig. De laatste jaren wordt er meer aan marketing gedaan, waardoor er vooral in de weekenden iets meer drukte in het dal is. Wij verbleven in Marmora; ongeveer 45 minuten vanaf Dronero, de laatste stad voor je het dal inrijdt. Sagna Rotonda is een ecologisch vakantiedorp. De eigenaar heeft een bestaand dorpje gerestaureerd en gerenoveerd. Dit is nog steeds work-in-progress. Dit jaar was er een sauna, die was er de vorige keer dat we er waren nog niet. Nieuw was ook de groentetuin. Hier mochten we gratis verse groenten en fruit plukken. Ook stonden er tal van kruiden. Heel leuk! En ook handig, want winkels zijn schaars in de omgeving. Eens per week is het pizza-avond. Vanwege Covid19 werd deze in ons huisje bezorgd, normaal is het met zijn allen bij elkaar om de pizza-oven.

wat te doen in valle maira?

Valle Maira is een prachtig natuurgebied. Vooral als je graag lange wandelingen maakt en op zoek bent naar rust. Toch is er ook genoeg te zien. Via bochtige bergweggetjes bezoek je prachtige oude bergdorpen. Elva is een van onze favorieten. De weg ernaartoe is adembenemend mooi en in het dorp zelf is een kerkje, met prachtig gerestaureerde schilderingen. Ook bezochten we het schoolmuseum, waar een klaslokaal is ingericht zoals vroeger. De kinderen vonden dat erg interessant. Het weer was prima. Elke dag rond de 23 graden, ’s nachts koelde het lekker af (dus we sliepen als roosjes) en overdag af en toe een onweersbui. Daardoor moesten we soms gedwongen binnen spelletjes doen, wat we helemaal geen straf vonden.

Valle Maira-card

Verder deden we heel weinig. We genoten van de rust. Johan en de kinderen maakten nog twee lange wandelingen. Een ervan was onder begeleiding van een gids. Met de Valle Maira-card krijg je kortingen op zowel het vervoer in de bergen als de wandeling zelf. Erg handig. De gids vertelde onderweg veel over het gebied. Hoe het ooit ontstaan is, alles over gletsjerdallen en rivierdallen en, heel interessant, over de oorlog. Tijdens de tweede wereldoorlog bevonden zich in het gebied heel veel onderduikers en mensen die op de vlucht waren. Ook was het een verdedigingslinie tegen de Fransen. Daarom zijn in het gebied veel bunkers te vinden en te bezichtigen. Nelson vond het razend interessant.

tussenstop in karlsruhe

Veel te snel was de vakantie weer bijna voorbij. Tijd om te gaan. We vertrokken rond 9 uur, nadat we ons huisje schoon hadden gemaakt, richting Cuneo. Dat is toch een beetje doel 1 als je het dal uitrijdt. Helaas waren er heel veel files waardoor we pas om half acht ’s avonds de 800 kilometer erop hadden zitten. Na uren filerijden had ik het wel gehad (ik rij graag als we op vakantie gaan, dan kan Johan zich een beetje met de kinderen bemoeien en zo krijg ik minder last van wagenziekte). In Karlsruhe vonden we een fijn hotel, tegenover de dierentuin. We sloten de vakantie af bij een Grieks restaurant, waar we gezellig zaten en heerlijk gegeten hebben. We maakten een wandelingetje door de stad. Zeker de moeite waard om daar eens langer dan 12 uur te blijven!