vakantie in normandië

tips voor normandië met kinderen

Normandië met kindERen

Na tien dagen bergen in de Vogezen was het tijd voor tien dagen strand in Normandië. Ik woonde 30 jaar zo ongeveer op het strand, dus zodra ik de zee ruik begint mijn bloed harder te stromen. Het ruikt er anders, het licht is anders en alle kleuren lijken daardoor net wat anders. Via Airbnb hadden we een huisje geboekt. De foto’s waren niet geweldig, maar de recensies wel, dus ik heb de gok gewaagd. Onderweg zei ik nog tegen Johan dat we niet moesten schrikken als het tegen zou vallen.

Slapen bij een kasteel

Na 7 uur rijden reden we de oprijlaan van een prachtig kasteel op… Dat was geen tegenvaller dus. Ons huis lag in één van de bijgebouwen en was prachtig gerenoveerd, maar wel met behoud van de grote schouw en andere originele elementen. En groot!! De kinderen hadden beiden een eigen slaapkamer, maar kozen er toch voor om samen te slapen. Kon ook prima, want hun slaapkamer was zo groot als onze hele bovenverdieping. De tuin was enorm en er was zelfs een tennisbaan.

Landingsstranden

Ons huis lag op 8 km van Utah Beach. Een van de landingsstranden waar in 1944 de geallieerde troepen aan land kwamen. Utah Beach zelf is heel erg rustig. Het dichtbij gelegen Saint Maire Eglise, waar de paratrooper nog aan de kerktoren hangt, is wel druk. Erg druk. En super toeristisch. Ondanks het prachtige huis, met megagrote tuin én tennisbaan, zijn we toch heel veel op pad geweest. De beste tips lees je hieronder.

Airborne Museum

Johan en Nelson gingen samen naar het Airborne Museum in Saint-Mère-Eglise. Een museum dat geheel gewijd is aan de parachutisten. Nelson kreeg een iPad met een speurtocht (in het Nederlands!) en heeft zich urenlang vermaakt. Het museum is mooi en erg informatief. Het is er in het hoogseizoen ontzettend druk, maar omdat de mannen er al om 9 uur waren, hebben ze de eerste uren nog betrekkelijk rustig meegemaakt. Ze zijn er in totaal 4 uur geweest. Dat is behoorlijk lang voor een museumbezoek met kinderen.

Musée Ferme de Cotentin

Het boerderijmuseum in Saint-Mère-Eglise vonden wij erg leuk. In een oude boerderij ga je echt terug in de tijd. Je neemt er een kijkje in de keuken (letterijk), ziet hoe de bekende Franse cider gemaakt wordt en er is een mooie, interactieve tentoonstelling over kinderen aan het begin van de vorige eeuw. De boerderijtuin is prachtig én er wordt alleen ecologisch ‘geboerd’, een absolute plus natuurlijk. Wij zijn er anderhalf uur zoet geweest.

 

Naar strand

De stranden in Normandië zijn echt heel rustig en uitgestrekt. Wat ons opviel was dat je op elk strand weer andere schelpen kan vinden. Utah Beach was het dichtste bij, maar we zijn ook bij een paar andere stranden geweest. Het drukste strand dat we bezochten was Omaha Beach. We zouden naar de militaire begraafplaats, maar daar stond zo’n lange file, dat we besloten toch maar naar het strand te gaan. Ook als het iets minder zonnig is, is het op het strand prima vertoeven. Wij hebben heel veel gevliegerd, vissen en krabben gevangen en natuurlijk in de zee gezwommen.

Batterie d’Azeville

Een bijzondere manier om het verhaal van de bevrijding van Normandië te horen is bij de Batterie d’Azeville. Wij kregen een audiotour in het Nederlands en ook voor de kinderen was er een tour (in het NL). We liepen door de bunkers en ondertussen werd het verhaal over het leven in de bunkers en D-Day, verteld. Ik heb veel nieuwe informatie gekregen en zelfs de kinderen vonden het interessant. Het was er ook niet druk, wat erg prettig is als je op het gemakje een tour wilt doen.

Saint Mère Eglise

Saint Mère Eglise is toeristisch. Ontzettend toeristisch. En daarom twijfelde ik even of ik het wel als tip op zou nemen. Toch hebben wij er een leuke middag gehad. Eerst over de markt gestruind, de kerk bezocht, daarna wat gegeten en tenslotte naar het boederijmuseum. Ook haalden wij er de dagelijkse boodschappen én een keer pizza bij een onbemande pizzakiosk. Dat was een avontuur.

Cote de Cotentin & Cape de la Hague

We hebben een dag uitgetrokken om de kustroute vanaf Cherbourgh tot Cape de la Hague te rijden. Ik denk dat dit de leukste dag van de hele vakantie was. We hebben zo ontzettend veel gezien. Het stuk Normandië waar we reden was niet toeristisch en ontzettend rustig. De ruige kusten zijn prachtig, de luchten adembenemend en de natuur prachtig. Ik vind dit gebied echt heel lieflijk; huizen met blauwe luiken en smalle kronkelstraatjes. Johan en de kinderen hebben een stuk van de kustroute gewandeld. Ik heb hen met de auto een dorp verderop opgehaald. Over een paar jaar wil ik graag nog eens deze kant op, want er is nog veel meer te zien en te beleven. De vuurtoren van Cape de la Hague en de ruige rotsen daar moet je echt gezien hebben en het ieniemienie-havenplaatsje Port Raisin. Wij kwamen daar eind van de middag toen de vis net binnenkwam. Nelson mocht helpen met het schoonmaken van de vis en het voeren van de meeuwen. Ook Cape de la Hague bezochten we eind van de dag. Er was haast niemand meer. Ik kan me voorstellen dat het op een zonnige dag een stuk drukker en daardoor ook minder ontspannen is.

Cité de la Mer

Op de enige regendag gingen we naar het museum Cite de la Mer in Cherbourgh. Een vergissing. Ik ben nog nooit ergens geweest waar het zo druk was. Mensen verdrongen zich voor de aquaria en alleen al om naar binnen te komen hebben we een uur in de rij gestaan. Door de lange wachtrijen voor twee attracties (de onderzeeër bekijken en nog een onderwater-iets) hebben we maar de helft gezien. Er was een expositie over de Titanic. Heel interessant en vast ook leuk als het rustiger is, maar nu vond ik er niets aan. Zelfs de kinderen vonden dit het minst leuke uitje. Overigens denk ik dat het, buiten het hoogseizoen, echt een prachtig museum is waar je zeker een halve dag door kan brengen.

Nog meer Normandië

Als je in Normandië bent moet je eigenlijk Cider en Calvados kopen. Wij deden dat bij een erg leuk verkooppunt. Ook aten we crêpes en galettes, elke dag stokbrood en vergaapten we ons aan prachtige kastelen. De laatste avond was er een heel groot feest een dorp verderop. Daar hebben we eerst heerlijk gegeten, toen een rondje over de kermis gemaakt, genoten van de verlichte optocht en tot slot ademloos naar een vuurwerkshow gekeken die wel 15 minuten duurde. Onvergetelijk!

Bruin, helemaal uitgerust en met een tas vol schelpen zijn we thuisgekomen. Normandië mag van mij best in de herhaling.