Vakantie in de vogezen

Tips voor een vakantie in de vogezen met kinderen

Heel mijn leven heb ik al last van heimwee. Schoolreisjes naar het buitenland? Verschrikkelijk! Ik belde dagelijks met mijn ouders. En zelfs nu, met mijn hele gezin, heb ik er nog last van. Een week gaat prima, twee weken wordt lastiger en, net als nu, drie weken is echt heel zwaar. Gelukkig hebben twee vriendinnen mij er via de app doorheen gesleept waardoor we toch een geweldige derde week hebben gehad in Frankrijk. Want daar ging de reis deze zomer heen. De eerste tien dagen van onze vakantie waren we in de Vogezen.

Om en om kiezen Johan en ik de vakantiebestemming en regelen we het verblijf. Erg leuk, maar ook super lastig, want ik wil natuurlijk wel dat we allemaal een hele leuke vakantie hebben. Ik hou zelf ontzettend van strand, gezellige dorpjes en cultuur. Johan is meer van de bergen. Om vooral heel erg veel te wandelen. Dat is een uitdaging, want er zijn niet veel plaatsen waar je bergen en strand op één plek hebt. (Nu niet heel bijdehand gaan reageren dat we dan volgend jaar maar naar Bergen aan Zee moeten gaan).

Vakantiebestemming

Ik koos dit jaar de bestemming. Vorig jaar vlogen we naar Spanje, Johan ging deze winter naar Guatemala en ik vond het, vanuit duurzaamheidsoogpunt beter om een bestemming binnen 8 uur autorijden van huis te vinden. Of, in dit geval, twee bestemmingen. De eerste tien nachten waren we in de Vogezen en de tweede tien in Normandië. Een mooi driehoekje van drie keer 800 km rijden. Nadat we twee maanden geleden heel veel files hadden van en naar Denemarken, besloten we deze keer ontzettend vroeg te vertrekken. Dus om 4 uur reden we vanuit Raerd naar Vagney. Een klein dorpje in de buurt van het bekendere Gérardmer.

Nancy, verrassend leuk

Rond elf uur waren we in Nancy, waar we een tussenstop maakten om te ‘ontbijten’. Dat deden we bij een biercafé. Daarna bezochten we de prachtige kathedraal en maakten we een stadswandeling. Nancy is een absolute verrassing gebleken. Er is een prachtig plein, met mooie musea en gebouwen. Direct aan het plein loop je het grote park binnen. In dit park zijn een kinderboerderij, kermisje en vooral heel veel mogelijkheden om te relaxen. Perfect om de tijd te doden, want we konden pas om 15.00 uur in ons huisje (en dat was minder dan een uur rijden).

Vagney

Ons huis in Vagney lag boven op een heuvel. Het uitzicht was magnifiek en het huis echt perfect. Erg mooi ingericht, met alles wat je nodig hebt voor een prima vakantie, lekker centraal maar toch heel rustig gelegen. En, super handig, mét wasmachine. Dat is voor mij echt een must op vakantie. De Vogezen is een prachtig gebied om vakantie te vieren. Je kunt er eindeloos wandelen door de ‘bergen’, er zijn voldoende meertjes om een frisse duik te nemen en in de gezellige stadjes kun je prima wat winkelen of een hapje eten.

Tips Vogezen met kinderen

De eerste dagen van de vakantie waren echt om bij te komen. De zondag regende het en deden we wat spelletjes. Waar we tot vorig jaar nog dag om dag een uitje deden, zijn we nu eigenlijk elke dag wel op stap geweest. De leukste uitstapjes met kinderen zijn volgens ons de volgende.

Lac de la Moselette

Lac de la Moselette bij Saulxure de Moselette. Dit meer is perfect om een middagje te vertoeven. Je kunt er prima zwemmen, er zijn een speeltuin met springkussen en er is een whipe-out-baan. Ook leuk om aan het eind van de dag nog even een frisse duik te nemen! Dat deden wij bijna elke dag. Er is een prima restaurant. Mijn vriendin was hier in de voorjaarsvakantie in één van de huisjes aan het meer. Ook een aanrader!

Gérardmer

Gérardmer is een van de bekendere plaatsen in de Zuidelijke Vogezen. Het is een gezellig (en super toeristisch) stadje, waar je kunt winkelen en lekker kunt eten. De kinderen kochten van hun vakantiezakgeld allebei een hoedje dat ze de rest van de vakantie bleven dragen.
Het bloetevoetenpad vlak bij Gérardmer is ook een aanrader. Het is een vrij steil pad, maar heel afwisselend en als je eenmaal de klim gemaakt heb heb je een prachtig uitzicht over het meer van Gérardmer. Je bent er ongeveer een uurtje zoet mee. Het pad is helemaal in de bossen, dus ook als het wat warmer is een prima uitje.
Wij hebben de hele week mooi weer gehad en zijn ook een middag aan het
Lac de Longemer gaan ‘liggen’. Ondanks de drukte was het prima te doen. Bij het meer kun je ook kanoën en waterfietsen. Voor de ervaren zwemmer is het mogelijk een oversteek te maken, maar dan wel met een reddingsboei, zodat je zichtbaar bent. Om en nabij het meer zijn tal van campings, daardoor is het wel erg toeristisch en lig je bijna tussen de Nederlanders. Daar moet je wel van houden ;-).

Wandeling over Batteriekopf naar Col de la Slucht

Johan en Nelson maakten een trekking van anderhalve dag. Ze startten een eindje buiten La Bresse en liepen via de Hohneck en Lac de Schiessrothried naar Col de la Slucht. Onderweg sliepen ze in een berghut. Een bijzondere ervaring, omdat de tijd er echt stilgestaan had. ’s Avonds maakten ze een kampvuur en zwom Nelson in het meer. Voor hen beiden het absolute hoogtepunt van de vakantie. Als je een beetje wandelervaring hebt kun je dit ook met gemak in één dag doen (bovenlangs). De route onderlangs is leuker en is in één dag eigenlijk niet te doen. Het laatste stuk gaat over Sentier des Roches. Toeristisch, maar wel heel gaaf voor waaghalzen. Je loopt namelijk langs touwen en hele smalle rotspaadjes. Onderweg kom je langs Auberge des Trois Fours, een leuke plek om even bij te komen en een hapje te eten.

Park en Jardins Wesserling

Voor mij was dit een van de hoogtepunten van onze vakantie. Terwijl Johan en Nelson in de bergen aan het wandelen waren hebben Lotus en ik een roadtrip door de Vogezen gemaakt. Niets gepland en gewoon maar zien wat we tegenkwamen en waar we zin in hadden. Over hele bochtige bergweggetjes reden we naar Kruth, een leuk stadje. Vervolgens kwamen we langs Wesserling waar we borden zagen staan van park Wesserling waar op dat moment een Jungle Book-tentoonstelling was. Dat leek ons wel wat. We kwamen aan bij een nagenoeg parkeerterrein en wisten niet wat we moesten verwachten.

Textielmuseum Wesserling
Na een korte wandeling kwamen we bij een immens gebouw. Dat bleek het textielmuseum te zijn. Daar hebben we twee uur rondgelopen en heel veel moois gezien. Dat was de eerste verrassing van die dag. Het museum werkt met thema-tentoonstellingen. Wij zagen een tentoonstelling over de Oriënt en over Jules Verne. Leuk en interactief. Ook heel gaaf vond ik, dat er voor kinderen een hele afdeling was waar ze konden knutselen en spelen. Lotus was er niet weg te krijgen.

Jarins des Plants Wesserling
Daarna bezochten we de tuinen, waar we op zoek gingen naar Mogli. Er was bijna niemand en er waren zoveel mooie tuinen. Allemaal in een ander thema, met speelgelegenheden en, ook hier, een blotevoetenpad. Prima om de hele middag door te brengen. Twee dagen later gingen we ’s avonds terug met de mannen, want in de maand augustus is het park ook ’s avonds open. Féerie Nocturne au Jardin is echt betoverend. Muziek, lekker eten en heel veel lichtjes. Het restaurant tegenover het park is trouwens ook een aanrader. We hebben er heerlijk gegeten en gezellig gezeten!

Watervallen in de Vogezen

Na al deze must sees toch ook nog één ding waar we minder enthousiast over zijn. Dat zijn namelijk de watervallen Tendon. Dit was een toeristische happening. Met voornamelijk Nederlanders en daardoor voor ons iets dat we prima over hadden kunnen slaan. Wij wandelden van de kleine naar de grote waterval. Een behoorlijke klimpartij van bijna 3 uur. De route is mooi, maar sommige stukken zijn echt steil. De trip leverde wel prachtige foto’s op.

Na deze tien dagen vertrokken we richting Normandië. Een reis van zeven uur. Daarover lees je meer in mijn volgende blog!

Durf in beweging te komen.
Als jij verandert,
dan verandert alles.

Groen Licht logo adviesbureau

Logo inspiratie en groei

Het nieuwe logo van Ellen moest ook groei en verandering aangeven. Veel van Ellens trainingen vinden plaats in de natuur, dus als het kon ook graag een natuurlijk tintje; “zonder dat het gelijk op een tuincentrum gaat lijken”. Dat vond ik een uitdaging en dus heb ik die wens als uitgangspunt genomen. De kleur groen was voor de hand liggend én juist door meerdere kleuren groen te gebruiken werd het een heel levendig geheel. En de bolletjes? Die staan voor inspiratie. Ellen wil graag mensen inspireren en ze zo laten groeien.

 

WEBSITE ONTWERP

Ellen wilde ook graag een website. Wel een onepage-site die strak vormgegeven en vooral overzichtelijk was. Ik gebruikte hiervoor een WordPress-template; Ellen leverde de teksten en foto’s aan. De eerder ontworpen huisstijl kon in deze site prima verwerkt worden; zo kreeg hij een heel eigen look & feel. Samen met de mooie foto’s is de site een echte eye-catcher geworden. Ellen kan de website zelf up-to-date houden.