Vakantie met Bergen én strand in Asturias spanje

Vakantie in Asturias

Vakantie in Asturias Spanje is echt geweldig! Elk jaar is het toch weer een ding; bedenken waar we heen gaan op vakantie. De wensen en ideeën lopen vaak uiteen én passen ook niet altijd bij het budget dat we in gedachten hebben. Nu kunnen wensen bijgesteld worden en het budget gelukkig ook. Afgelopen jaar was het Johans beurt om te bedenken waar we heen zouden gaan. Hij was er vrij snel uit: Spanje zou het worden.

 

Geluk bij een ongeluk

Begin dit jaar waren we in Westkapelle. Per ongeluk reed Johan toen tegen een auto op (vanzelfsprekend gaat zoiets per ongeluk natuurlijk). Er was schade en dat moest afgehandeld worden. Toen Johan en de eigenaar van de auto boven de schadeformulieren een bakje koffie dronken vertelde hij dat hun dochter in Spanje woont. Johan had al het idee om vakantie in Spanje te vieren, dus nadat alle formulieren ingevuld waren kwam de kaart van Spanje tevoorschijn én werden veel tips gedeeld. Waar kun je het beste heen gaan? Ga je met de auto of met het vliegtuig? En als voor het vliegtuig kiest hoe kun je goedkope tickets voor Spanje regelen?

Kamperen in spanje

Was Johan eerst nog ietwat gepikeerd vanwege de deuk, daar was niets meer van over toen hij weer terugkwam. Alles was netjes geregeld en hij had een lijst met vakantietips voor een vakantie in Spanje meegekregen. Jaren geleden waren we al eens aan de Noordkust van Spanje geweest. Het was toen ik dacht dat kamperen misschien toch leuker was dan ik altijd gedacht had, dus we trokken met onze tent naar camping La Paz, bij Playa de Vidiago bij Llanes in Asturias. Dicht bij de zee, op een prachtige terrassencamping en ook op rijafstand van de Picos d’Europa. We hadden altijd wel de wens een terug te gaan naar Asturias, maar vonden het veel te ver rijden. En kamperen, dat doe ik dus echt nooit meer! Ik heb echt behoefte aan meer luxe.

Vliegtickets naar Asturias Spanje

Dagen autorijden met twee kinderen is niet een van onze hobby’s. Daarom gingen we op zoek naar vliegtickets naar Spanje. Wat bleek? Er zijn echt prima betaalbare vliegtickets te vinden als je maar op tijd boekt en niet aan bepaalde reisdata vasthoudt. Ook een huurauto is best betaalbaar als je even goed zoekt. Wij boekten onze vliegticket bij Cheaptickets, beperkten de bagage tot twee koffers (prima te doen als je naar een zonnig land gaat) en ook onze auto boekten we via Cheaptickets. De gouden tip is om goed te checken of je niet dubbel verzekerd bent én om, zeker bij de goedkopere verhuurbedrijven, schade goed op de foto te zetten. Zo voorkom je achteraf een hoop gezeur.

Airbnb Asturias Spanje

Beide vakantiehuisjes in Spanje boekten we bij Airbnb. Om aan ieders wensen tegemoet te komen besloten we zowel aan het strand, als in de bergen te verblijven. De eerste week zaten we bij het dorpje Oles op een klif aan de Atlantische Oceaan, in een knus huisje, op een betoverende en ontzettend rustige plek. Het uitzicht was magisch en de rust oorverdovend. In de tuin waren een heerlijke buitendouche en een ligbad. Het was genieten. Een perfecte plek om na een druk jaar onze vakantie te beginnen. In de buurt lagen leuke dorpjes en steden, zoals Villavicisiosa en Lastres. In de buurt van Lastres bezochten we het Museo Jurasico; een prachtig museum over dinosaurussen en de geschiedenis van de streek. In Gijon bezochten we het archeologisch museum en genoten we van het prachtige uitzicht. 

Sowieso is in Asturias ontzettend veel te beleven. Niet alleen de overweldigende natuur van de Picos d’Europa, maar ook prachtige rustige zandstranden, heel veel leuke dorpjes en steden en heerlijk eten voor een habbekrats. De  week brachten we we voornamelijk in de zee (met extreem hoge golven) en op het strand door. Daarna verkasten we naar een bergdorpje in de Picos d’Europa. Geheel volgens de wens van Johan en Nelson.

AIRBNB Picos d'Europa in Spanje

Na een veel kortere reis dan we dachten kwamen we aan in bergdorp Sobrefoz. Echt de middle of nowhere. De laatste dertig minuten slingerden we over bergweggetjes. Sommige stukjes moest echt stapvoets gereden worden. We vroegen ons ook af hoe de bewoners dat in de winter doen… Sobrefoz is een ontzettend gezellig dorpje met hele hartelijke inwoners. Ons groene vakantieappartement lag direct achter het café. Het uitzicht over de bergen was adembenemend. Het appartement was erg ruim met voor elk kind een eigen slaapkamer en twee badkamers.

Bergwandelingen met app wikilogs

In Sobrefoz hebben Johan en Nelson (en ook Lotus) flinke wandelingen gemaakt door de bergen. Nelson en Johan zijn zelfs twee keer een hele dag op sjouw geweest en beleefden vanzelfsprekend allerlei avonturen (navigatie die ermee stopte, geen wandelkaart mee, bergkammen waar je echt voetje voor voetje overheen moest lopen) en ook Lotus had haar avontuur, want zij dacht even een wilde koe te aaien. Inderdaad, de koe aaide terug… Gelukkig alleen een fikse schram op haar bovenarm en geen blijvend letsel. Johan kreeg van de eigenaresse van ons vakantieappartement een geweldige tip. De app Wikiloc is super als je houdt van bergwandelingen en een beetje avontuur. In het gebied waar Johan ging wandelen waren de routes beperkt en hier en daar ontbraken ook de markeringen. Wikiloc is dan super, omdat hierin wandelingen staan die deelnemers eerder zelf gemaakt hebben. Zorg wel dat je accu voldoende opgeladen is of neem een batterypack mee. In de app vind je ook fiets- en ruiterroutes. Johan en Nelson liepen deze prachtige route (met wat omwegen).

Covadonga: heilige rots, kathedraal en bergmeer

Vanuit Sobrefoz gingen we naar Covadonga. Het laatste stuk moet met een bus omdat het erg toeristisch is (gelijk ook een reden om er niet heen te gaan). Alleen de reis de berg op is meer dan de moeite waard. Tien jaar geleden was Johan ook al eens bij het bergmeer. Toen nog ruig gebied met af en toe een verdwaalde wandelaar. Helaas is het toerisme hier de laatste jaren flink toegenomen. Er zijn wandelpaden aangelegd en de bussen rijden echt af en aan, haast in polonaise de berg op en weer af. Bij Covadonga maak je een mooie wandeling rond een bergmeer. Daarna kun je de, lager gelegen, basiliek en heilige rots bezoeken; een erg bijzondere plek waar we kaarsen brandden voor een vriendin en de vader van een andere vriendin en natuurlijk voor opa Leen en pake Pieter.

KANOËN in ArRiondas

Een tip die Johan van de Wasschappelaars had gekregen was, om vanuit Arriondas naar de zee te kanoën. Lotus mocht nog niet mee, dus wij gingen shoppen in Ribadesella. De mannen hebben genoten! Zeker een aanrader. De tip is wel om een vertrekpunt iets verder dan Arriondas te kiezen. Zo vaar je de eerste kilometers in alle rust, vanuit Arriondas wordt het namelijk heel erg druk. De mannen vertrokken bij het centrum van K2 en werden goed begeleid. In de rivier sprongen de zalmen voor de kano’s uit; Nelson vond het een erg bijzondere ervaring.

Familie Wisse uit Westkapelle, hartelijk dank voor al jullie tips. Mede dankzij jullie is onze vakantie een topvakantie geworden! We gaan absoluut nog eens terug en staan open voor meer tips :D.