Colors of nature | Macrofotografie

Op dit moment ben ik druk bezig met het ontwerpen van een logo en bijbehorende huisstijl voor een tuinarchitecte. Een superleuke opdracht en ook fijn, omdat ik mooie gesprekken heb met de opdrachtgeefster. Binnenkort hoop ik het stralende eindresultaat met jullie te kunnen delen.

Macrofotografie

In mijn zoektocht naar inspiratie schoot me gelijk een fotoserie te binnen die ik ooit gemaakt heb voor een workshop fotografie. De titel van de serie is ‘colors of nature’ Ik zie dat de foto’s alweer 9 jaar geleden gemaakt zijn. Ik was toen volledig into macrofotografie. Stiekem vind ik dat nog steeds ontzettend leuk om te doen, maar neem ik er gewoon geen tijd voor. Of, beter gezegd, zijn er zoveel andere leuke dingen dat ik er niet toe kom.

Tips macrofotografie

Voor het maken van de foto’s gebruikte ik een macrolens (in combinatie met mijn spiegelreflexcamera, die toen nog heel modern was). Door te spelen met mijn diafragma (groot, dus laag getal) en sluitertijd is er op de foto’s een mooie dieptewerking te zien. Onthoud: Hoe lager je diafragmagetal, hoe vager de achtergrond. Op de foto’s is bewust gebruik gemaakt van weinig verschillende kleuren. Zo blijven de foto’s heel rustig en komt de spanning uit onder andere het gebruik van licht en donker én de aanwezigheid van de druppels.

Zorg voor een rustige omgeving (zonder dat je de natuur vernielt). Om te oefenen met macrofotografie kun je ook gewoon een losse bloem in een vaas zetten, groot stuk wit of zwart (of als je wilt gekleurd) karton erachter en oefenen maar. Zelf heb ik een erg vaste hand, maar als je dat niet hebt is het gebruik van een statief echt een uitkomst. Tegenwoordig kun je ook met je smartphone steeds mooiere foto’s maken. Wil je macrofoto’s maken met je smartphone? Dan heb je wel een voorzetlens nodig.

Workshop fotografie smartphone

Sinds de kinderen geboren zijn fotografeerde ik steeds minder. Mijn camera en alles wat erbij hoorde lagen te verstoffen. Dat vond ik zonde. Daarom heb ik mijn camera verkocht en ben ik me gaan toeleggen op fotograferen met mijn iPhone. Met een smartphone kun je immers ook prachtige foto’s maken! Wil jij beter leren fotograferen? Mooiere foto’s maken? Ik leer het je in een workshop. Gezellig met een groepje vriendinnen, of individueel. Alles is mogelijk. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.